CARA MAKAN MAAJUN ANGGUN BISTARI (MAB)

 1. Bagi yang lepas pantang, mula makan hari ke 44 lepas bersalin.
 2. Bagi yang merancang sendiri, mula makan pada hari ke 3, 4 atau 5 period.
 3. Bagi yang ambil pil perancang ingin bertukar ke MAB, habiskan pil tersebut dan semasa hendak ganti pil, terus ganti dengan MAB dan tak perlu lagi tunggu period. MAB juga boleh makan bersama pil.
 4. Bagi yang sedang merancang menggunakan cara IUD, kaedahnya seperti berikut :
  • Kes yang tidak ada period, dapat MAB boleh terus makan
  • Kes IUD yang belum expired dan ada period, mula makan pada hari ke 3, 4 / 5 period. Bila IUD sudah expired nanti boleh putuskan sama ada nak teruskan pakai IUD atau MAB sahaja.
 5. Bagi yang sedang merancang menggunakan Injection, Kaedahnya seperti berikut :
  • Kes belum / baru expired, dapat MAB boleh terus makan pada hari ke 3, 4 / 5
  • Bagi yang tak period, dapat MAB boleh terus makan. Selepas expired injection, boleh putuskan utk terus sambung injection atau MAB sahaja.
 6. Makan 1 biji sahaja sekali sehari sama ada pagi @ malam setiap hari selama 21 hari. Selepas habis, REHAT selama 6 hari dan selepas itu sambung botol ke 2 dan seterusnya. Contohnya: Jika pil yang terakhir makan hari Sabtu, maka sambung semula botol ke 2 pada hari Sabtu minggu seterusnya. Jika makan pagi, botol ke 2 pun teruskan ambil pagi. Begitu juga jika ambil malam.
 7. Bagi kes lupa makan, cara adalah seperti berikut :
  • Lupa makan waktu malam, pagi esok ambil 1 biji sebagai ganti, jika masih juga lupa, maka malam kena ambil 2 biji sekali.
  • Lupa makan pagi, malamnya ambil 1 biji sebagai ganti, jika masih lupa, maka pagi esok kena ambil 2 biji sekali.

Peringatan

Utk mengambil MAB bagi merancang keluarga, MAB hanya memberi perlindungan sehingga tempoh 24 jam sahaja. Oleh itu berhati-hati tempoh gap makan supaya tidak melebihi 24 jam, jika syarat ini tidak dipatuhi ianya kurang berkesan untuk dijadikan family planning.

Jika sedang makan MAB didatangi period, jangan berhenti, terus habiskan 21 biji dan berhenti selama 6 hari sebelum sambung semula botol seterusnya.

Jika puan2 mematuhi aturan makan ini, insyaallah ianya dapat membantu sebagai kaedah family planning yang berkesan. Selamat mencuba.

Bagi yang mengambil MAB sebagai perancang keluarga, Ianya tidak boleh dicampur makan dengan ubat / produk berasaskan herba serta khasiat dan kandungan yang sama dengan MAB.. Ini dikhuatiri akan menjejaskan kesan tindakbalas MAB sebagai family planning..